Erectiestoornissen

Erectiestoornissen

Erectiestoornissen nemen, in tegenstelling tot andere gezondheidsproblemen, een bijzondere plaats in. Door de intieme aard van het probleem wordt een bezoek aan de dokter uitgesteld, worden “wondermiddelen” gebruikt en is er hoop dat de aandoening “weggaat”, maar de toestand van de man verslechtert. Het is mogelijk om weer een volwaardig seksueel leven te leiden. De moderne behandeling van erectiestoornissen kan zelfs in zeer moeilijke gevallen helpen.

Erectiele disfunctie (ED) is een erectiestoornis waarbij een man geen volledige geslachtsgemeenschap kan hebben. De stijfheid, het volume en de vorm van de penis maken dit onmogelijk (zelfs wanneer hij sterk opgewonden is). Een erectie wordt als normaal beschouwd als de seksuele intimiteit volledig is. Wanneer de keten van fysiologische processen wordt doorbroken, bijvoorbeeld door problemen met de erectie, geen zaadlozing of orgasme of andere veranderingen, dan spreken we van disfunctie.

Fysiologisch gezien neemt tijdens de geslachtsgemeenschap de arteriële bloedstroom in de penis tegelijkertijd toe en worden de dwarse spieren van het perineum en de prostaat samengetrokken. Door de overvloed aan bloed in de holtes van de penis vindt een erectie plaats. Het sponsachtige lichaam is minder gespannen, zodat het sperma zonder belemmering wordt uitgestoten.

Oorzaken en soorten erectiestoornissen

Oorzaken en soorten erectiestoornissen

Erectiestoornissen gaan vaak samen met andere ziekten of psychische aandoeningen (het komt zelden voor dat het op zichzelf staat).

Er zijn twee hoofdgroepen van oorzaken die tot disfunctioneren leiden:

 • Organische oorzaken zijn te wijten aan fysiologische belemmeringen. Hiertoe behoren ziekten van het urogenitale systeem (prostatitis in de hoofdrol), hart- en vaatziekten (veel voorkomend bij oudere mannen), diabetes mellitus en hormonale stoornissen. Aangeboren en verworven ziekten, genitale verwondingen en de ziekte van Peyronie hebben een negatieve invloed op de erectiele functie. Slechte gewoonten (alcohol, drugs en tabak) hebben ook een negatief effect op de erectiele functie.
 • Psychogene (functionele) oorzaken worden gereduceerd tot psycho-emotionele instabiliteit veroorzaakt door stress, neurose, angst, chronische vermoeidheid of psychologisch trauma. Vaak zijn psychogene stoornissen het gevolg van een mislukte geslachtsgemeenschap of inadequaat gedrag tijdens de seks.

Er zijn gemengde redenen wanneer een man zowel fysieke als psycho-emotionele problemen heeft.

Op basis van de oorzaken die erectiestoornissen veroorzaken, worden de volgende typen ziekten onderscheiden:

 • psychogene disfunctie;
 • organisch (prostaat);
 • endocriene disfunctie;
 • vasculair.

Belangrijk!

Problemen met de erectie worden vaak “impotentie” genoemd. Impotentie is echter volledige seksuele impotentie, waarbij een man geen geslachtsgemeenschap kan hebben (er is een volledige afwezigheid van ejaculatie of orgasme). De diagnose “impotentie” is vrij zeldzaam (vaak wordt gesproken van dysfunctie).

Teleurstellende statistieken

Volgens de statistieken van specialisten van het regionale ziekenhuis van Zaporizja lijden 2 tot 4 miljoen mannen in Oekraïne aan erectiestoornissen. Ongeveer 40% van de mannen van 40 tot 55 jaar en 10% van de mannen van 20 tot 30 jaar hebben op de een of andere manier last van erectiestoornissen. In de leeftijd van 60+ is de prevalentie hoger. Toch gaan slechts 2-3 van de 10 mannen naar een arts voor hulp. De rest blijft alleen achter met het probleem.

Welke symptomen zouden een man moeten alarmeren?

Om de onomkeerbare veranderingen te voorkomen die optreden als je ze niet tijdig en goed behandelt, moet je naar een arts gaan als de volgende tekenen aanwezig zijn:

 • Gebrek aan erectie in de ochtend na het slapen;
 • is de ejaculatie tijdens de daad behoorlijk versneld;
 • Wanneer de penis erg opgewonden is, blijft hij zacht tijdens de coïtus en neemt hij niet in omvang toe;
 • het is onmogelijk om een volledige erectie te krijgen tijdens het masturberen (dit was voorheen geen probleem);
 • verminderd seksueel verlangen;
 • orgasme verstoring.

Vaak wijt de man het fiasco aan vermoeidheid, stress of alcoholgebruik. Wanneer de symptomen terugkomen en verergeren, beseft hij: er is een probleem!

Wanneer moet je alarm slaan?

Als de symptomen al meer dan twee maanden bestaan en als erectiestoornissen bij meer dan een kwart van de contacten voorkomen, moet u altijd een arts raadplegen. Hoe eerder de diagnose en de therapie worden uitgevoerd, hoe gemakkelijker de seksuele problemen zullen worden opgelost.

Diagnose van erectiestoornissen

Geslachtsziekten bij mannen worden behandeld door een uroloog en een andrologist-sexoloog.

Volgens statistieken van specialisten van de afdeling urologie van het regionale ziekenhuis van Zaporizhzhya is de belangrijkste reden voor behandeling een situatie waarin er een volledige stoornis is in de opwinding van de penis (zelfs bij aanzienlijke seksuele opwinding is er geen vulling van het caverneuze lichaam met bloed – het orgaan wordt niet stijf).

Een juiste diagnose van erectiestoornissen begint met een gesprek met de patiënt en een lichamelijk onderzoek van de penis en de testikels om de gevoeligheid van de zenuwen van het orgaan te controleren. Daarnaast worden een echografie van de penis (om de bloedtoevoer te beoordelen) en laboratoriumonderzoek voorgeschreven.

Om diabetes mellitus, atherosclerose en hypogonadisme vast te stellen, die alle erectiestoornissen veroorzaken, is een aantal klinische bloedonderzoeken nodig. Ook de niveaus van geslachtshormonen worden onderzocht. In het geval van cardiovasculaire en endocriene problemen wordt de patiënt onderzocht door verwijzende specialisten.

Als psychogene disfunctie wordt vermoed, wordt een psychologische test uitgevoerd om stress en depressie op te sporen, die erectiestoornissen kunnen veroorzaken.

Behandeling van erectiestoornissen

De moderne andrologie kent een breed scala aan medische en chirurgische behandelingen, die ED in bijna 90% van de gevallen kunnen genezen.

De andrologen en urologen van het Regionale Klinische Ziekenhuis van Zaporizja passen bij de ontwikkeling van behandelmethoden een stapsgewijze benadering toe, waarbij methoden in fasen worden toegepast. Elk van hen wordt individueel geselecteerd, te beginnen met een zachte (veranderd als de patiënt niet effectief of intolerant is).

Een succesvolle behandeling van ED hangt af van de oorzaak van de ziekte. Als de oorzaak is vastgesteld en deze behandelbaar is, is alle actie gericht op het wegnemen ervan.

Als erectiestoornissen worden veroorzaakt door ontstekingsziekten van het genitale systeem, wordt een antibacteriële, antivirale of antischimmeltherapie voorgeschreven. Zo is erectiestoornis bij prostatitis een van de meest voorkomende vormen van ED. In dit geval zullen alle acties gericht zijn op de behandeling van prostatitis (prostaatmassage is ook effectief).

Bij hormonale stoornissen worden medicijnen voorgeschreven om de hormoonspiegels in het lichaam te reguleren (voornamelijk testosteron). In het geval van spataderen worden erectiestoornissen behandeld met aderverkleinende medicijnen.

Psychotherapie helpt de potentie te verbeteren wanneer de aandoening van psychogene aard is. Dit is werk met een psycholoog en een seksuoloog, waardoor de man psychologische problemen kan oplossen en de blokkades die een normale seksuele functie verhinderen, kan opheffen.

Medicijnbehandeling voor erectiestoornissen omvat:

 • het gebruik van geneesmiddelen uit de groep van de fosfodiësterase-enzymremmers;
 • instrumentele technieken (vacuümopstellingen);
 • intracaverneuze injecties zijn injecties van speciale vaatverwijdende middelen in het caverneuze lichaam of de urinebuis;
 • UWT is schokgolftherapie voor de penis, die de elasticiteit van de vaatwanden herstelt en de bloedstroom helpt herstellen;
 • magnetolaser therapie;
 • ozon therapie.

Soms kan alleen een operatie een man helpen. Afhankelijk van de vorm en de oorzaak van erectiestoornissen worden de volgende ingrepen verricht:

 • ligatie van de diepe ader van de penis;
 • arteriële bypass operatie;
 • endoprotheses voor sclerose of littekenvorming van de penis;
 • chirurgie om de doorbloeding van de penis te reconstrueren bij posttraumatische arteriogene ED.

Belangrijk!

De behandeling van erectiestoornissen is een must, want bij gebrek aan een normale hoeveelheid en kwaliteit van de seksuele activiteit ontwikkelen zich stagnaties en ontstekingsprocessen in het mannelijk urogenitaal systeem (chronische prostatitis, epididymitis, vesiculitis, bijvoorbeeld).

Preventie

Erectiestoornissen kunnen worden voorkomen door preventieve maatregelen te nemen. Het komt erop neer dat u goed voor uw gezondheid zorgt en chronische ziekten op het juiste moment behandelt.

Belangrijk:

 • geen alcohol misbruiken en stoppen met roken;
 • afvallen als je overgewicht hebt;
 • vasthouden aan een actieve levensstijl;
 • Controleer het evenwicht tussen werk/rust/slaap (fysieke overbelasting heeft een negatief effect op de seksuele prestaties van de man).

Behandeling van erectiestoornissen in Zaporozhye

Uit angst om een teleurstellende diagnose en prognose te horen, hebben de meeste mannen geen haast om een arts te bezoeken en worden ze alleen gelaten met hun probleem. Het verlies van mannelijke kracht neemt echter toe en de situatie verslechtert.

Specialisten van de afdeling Urologie van het Regionale Klinische Ziekenhuis van Zaporizja bewijzen dagelijks aan patiënten: erectiestoornissen zijn een ziekte die kan worden overwonnen en die geen kans heeft om ernstige emotionele crisis en gezondheidsproblemen te veroorzaken!