Falen in bed overkomt iedere man wel eens – niet altijd een reden om naar de dokter te gaan.
Een langdurig onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap wijst echter op een pathologie: erectiestoornissen.
Erectiestoornissen treffen ongeveer de helft van alle mannen van alle leeftijden. Erectiestoornissen kunnen vele vormen aannemen:
- onvoldoende erectie voor geslachtsgemeenschap;
- frequente episodes van vroegtijdige ejaculatie;
- verminderde spanning van de penis tijdens het vrijen en het uitblijven van een zaadlozing;
- een compleet gebrek aan erectie.
Gebrek aan erectie leidt niet alleen tot ernstige psychologische problemen bij mannen, maar kan ook een symptoom zijn van gevaarlijke pathologieën in het lichaam.
Kan er een slechte potentie zijn op jonge leeftijd?
Erectiestoornissen worden het vaakst vastgesteld bij mannen boven de 35 jaar, maar kunnen ook eerder optreden. Oorzaken van erectiestoornissen op jonge leeftijd zijn onder meer constante stress, vermoeidheid, slechte voeding, weinig lichaamsbeweging en stoornissen in de bloedsomloop. Bij vroege impotentie behoudt een man vaak het vermogen om een erectie te krijgen, maar verliest deze tijdens de geslachtsgemeenschap.
Oorzaken van zwakke erecties
Erectiestoornissen kunnen het gevolg zijn van psychologische problemen door seksuele mislukkingen in het verleden, ontevredenheid over uw relatie met uw partner, of het kan een indicatie en symptoom zijn van een ernstig probleem in uw lichaam. De oorzaken van erectiestoornissen kunnen als volgt worden gecategoriseerd:
- psychogeen – 40% van de gevallen;
- somatisch – 29% (d.w.z. veroorzaakt door ziekten van het lichaam)
- Gemengd (een combinatie van mentale en organische factoren) – 25%;
- van onduidelijke herkomst – 6%.
Een erectiestoornis van psychogene aard veroorzaakt een onvoldoende genitale respons op opwinding en stimulatie. De man heeft een normale ochtend erectie maar het probleem doet zich voor tijdens de geslachtsgemeenschap. Psychogene impotentie kan zijn:
- Gegeneraliseerd (gebrek aan seksuele opwinding en moeite met intimiteit ongeacht de omgeving);
- situationeel (gerelateerd aan de kenmerken van een bepaalde seksuele partner, schuldgevoelens, angst, neurose).
Een zwakke potentie kan ook het gevolg zijn van een slechte werking van verschillende menselijke orgaansystemen. Impotentie gaat er meestal mee gepaard:
- hart- en vaatziekten (atherosclerose, hyperlipidemie, doorbloedingsstoornissen in het genitale gebied);
- Diabetes mellitus en andere metabolische aandoeningen;
- chirurgie of bestraling van de retroperitoneale en bekkengebieden;
- neurologische pathologieën (beroerte, polyneuropathieën, ziekte van Parkinson, letsels aan de tussenwervelschijven, ziekten van de hersenen en het ruggenmerg);
- Endocriene ziekten (hypogonadisme van verschillende etiologieën, hyperprolactinemie, hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie)
- prostatitis;
- goedaardige prostaathyperplasie;
- anatomische factoren (trauma, aangeboren kromming, sclerose van het penisweefsel, abnormale locatie van de opening van de urethra (hypospadias) of splitsing van de voorwand (epispadias);
- het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (antidepressiva, anti-androgenen, psychotrope geneesmiddelen, narcotica en andere hypotensieve geneesmiddelen).
Erectiestoornissen bij mannen nemen toe door: overbelasting, alcohol en roken, een zittende levensstijl, overgewicht, avitaminose, straling en elektromagnetische straling, depressie en leeftijd.
Het achterhalen van de oorzaak van erectiestoornissen is een belangrijke stap bij het voorschrijven van een effectieve behandeling. Afhankelijk van de oorzaak van de impotentie kan uw arts psychotherapie, fysiotherapie en medicijnen voorschrijven.
Heeft stress invloed op erecties?
Psychologische redenen (waaronder stress) zijn de belangrijkste reden voor de ontwikkeling van potentiestoornissen bij mannen. Bij 40% van de mannen met impotentie ontwikkelt de pathologie zich op de achtergrond:
- chronisch vermoeidheidssyndroom;
- emotionele uitputting, veel piekeren;
- depressie;
- neuroses;
- van de psychologische trauma’s die ze hebben meegemaakt;
- onzekerheid door een geschiedenis van onvoldoende erecties;
- ontevredenheid met je partner.
Het negatieve effect van stress op de potentie is te wijten aan de onderdrukking en remming van processen in de hersenschors. Dit leidt tot verminderde seksuele opwinding en onvoldoende bloedtoevoer naar de penis. Bovendien kan een zwakke erectie worden waargenomen wanneer het adrenalinegehalte in het bloed hoog is, een stijging die in de hand wordt gewerkt door voortdurende stress en vermoeidheid.
Hoe beïnvloedt alcohol de mannelijke potentie?
Het effect van alcohol op een erectie hangt rechtstreeks af van de hoeveelheid die wordt gedronken en de frequentie van het drinken. Een kleine dosis alcohol voor de seks draagt bij tot een erectie:
- de vermindering van de spanning;
- Meer zelfvertrouwen;
- een lichte vermindering van de gevoeligheid van de genitaliën, waardoor geslachtsgemeenschap langer duurt;
- onmiddellijke erectie door vasodilatatie en bloedtoevoer naar de genitaliën.
Maar de positieve effecten van alcohol op de mannelijke potentie duren niet lang. Regelmatige consumptie van alcoholische dranken veroorzaakt na verloop van tijd erectiestoornissen:
- verminderd libido;
- verzwakte erecties;
- vertraagde of afwezige ejaculatie.
Verminderde potentie, gebrek aan orgasme leidt tot minder zin in seks en meer problemen met erecties.
Is het mogelijk om de erectie op eigen kracht te herstellen of moet je naar een dokter?
Het is niet mogelijk te genezen zonder de oorzaak van de erectiestoornis vast te stellen, dus als u problemen met de erectie opmerkt, moet u zo snel mogelijk hulp zoeken bij uw arts. Als impotentie geen verband houdt met andere ziekten in het lichaam, kan een eenvoudige verandering van levensstijl een man helpen:
- geen alcohol drinken of tabak roken;
- het vermijden van stress en overwerk;
- overschakelen op een gezonde, evenwichtige voeding;
- verhoogde fysieke activiteit;
- voldoende rust.
Bij ernstige psychogene en organische aandoeningen zijn veranderingen in levensstijl niet voldoende om de potentie te herstellen. In dergelijke gevallen moet een behandeling worden voorgeschreven door een uroloog.
Potentieproblemen: naar welke dokter moet ik gaan?
Een uroloog androloog of seksuoloog kan helpen bij de behandeling van erectiestoornissen bij mannen. Een androloog is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van ziekten van het urine- en voortplantingssysteem bij mannen, waaronder erectiestoornissen, prostatitis en andere.
Verminderde potentie komt vaak voor tegen de achtergrond van een andere ziekte, zodat de uroloog onderzoeken en tests kan voorschrijven om somatische pathologieën uit te sluiten en de patiënt kan doorverwijzen naar andere artsen (huisarts, neuroloog, psychotherapeut) voor overleg.
Hoe kun je erectiestoornissen genezen?
De keuze van de therapie en het succes van de behandeling van impotentie zijn afhankelijk van de oorzaak die tot de stoornis heeft geleid. Omdat zwakke erecties vaak worden veroorzaakt door of leiden tot psychologische problemen, is psychotherapie een effectief middel om de potentie te herstellen. Daarnaast omvatten behandelingen voor erectiestoornissen:
- Medicijnen nemen die de bloedcirculatie in de penis stimuleren;
- injecties met erectiemiddelen wanneer tabletten niet werken;
- het gebruik van vacuümapparaten om bloed in de penis te persen en het aanbrengen van een speciale ring die voorkomt dat het bloed eruit stroomt;
- fysiotherapeutische procedures gebaseerd op het gebruik van lokale negatieve druk en magnetische-lasertherapie;
- chirurgische penisprotheses als medicatie niet werkt.
Voor de snelste en meest duurzame resultaten schrijven artsen een behandelingspakket voor dat psychologische hulp, medicatie en fysiotherapie omvat. Daarnaast krijgen patiënten het advies hun levensstijl te herzien: ongezonde gewoonten opgeven, minder vet eten en versterkende oefeningen doen.
Inadequate erecties voorkomen
De beste manier om erectiestoornissen te voorkomen is een gezonde levensstijl. Vasculaire en neurologische aandoeningen zijn veel voorkomende oorzaken van erectiestoornissen. Om gezond te blijven en erectiestoornissen te voorkomen, moet u
- vermijd stress en overwerk, en neem voldoende rust;
- om te sporten;
- overschakelen op een evenwichtig, vetarm dieet;
- stoppen met roken en drugsgebruik;
- de consumptie van alcoholische dranken te beperken;
- Vermijd strak en synthetisch ondergoed, dat kan leiden tot slechte circulatie en oververhitting van de penis en testikels.
Erectiestoornissen zijn geen straf, maar een ziekte die behandeld kan en moet worden. Het bezoeken van een uroloog androloog wanneer u erectiestoornissen heeft, vergroot uw kansen om snel weer een normale erectie te krijgen en weer een bevredigend leven te leiden.