Wat is erectiestoornis en hoe wordt het behandeld?

Wat is erectiestoornis en hoe wordt het behandeld?

Van alle gezondheidsproblemen die de moderne man uit het lood kunnen slaan, springt erectiestoornis, vaak impotentie genoemd, eruit. Het tragische van deze ziekte is dat de maatschappij het ziet als iets om je voor te schamen, dus in de meeste gevallen wordt de patiënt alleen gelaten met zijn ongeluk.

Het is niet ongewoon dat mannen die geen geslachtsgemeenschap kunnen beginnen of voltooien, zelfs een bezoek aan de dokter vermijden, in de hoop op hulp van “wondermiddelen”, maar daardoor verergeren ze hun toestand alleen maar. De moderne behandeling van erectiestoornissen kan echter de vreugde van een volwaardig seksueel leven herstellen, zelfs in gecompliceerde gevallen.

Erectiestoornissen – wat is het?

Erectiestoornissen - wat is het?

Erectiele disfunctie verwijst naar chronische moeilijkheden bij het hebben van een volledige geslachtsgemeenschap. Dit kan variëren van erectiestoornissen tot het uitblijven van een zaadlozing of orgasme en andere verschijnselen die verhinderen dat u van seks kunt genieten en uw partner tevreden kunt stellen. Vaker echter komen patiënten naar de dokter met een klacht over de eerste soort aandoening – wanneer tijdens seksuele opwinding de penis zich om een of andere reden onvoldoende met bloed vult (zacht blijft, niet in omvang toeneemt). Als het onvermogen om een erectie te krijgen of te behouden die voldoende is voor geslachtsgemeenschap langer dan drie maanden duurt, spreken de urologen al van een ziekte.

Belangrijk om te weten!

Erectiele disfunctie (ED) is een zeer veel voorkomende aandoening in de Russische Federatie: het komt voor bij 48,9% van de mannen in de leeftijd van 20-77 jaar. 34,6% van de mannen heeft milde ED, 7,2% heeft matige ED en 7,1% heeft ernstige ED.

Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen tot de ontwikkeling van erectiestoornissen. Potentieproblemen worden bijvoorbeeld vaak gezien bij langdurige rokers, mannen met diabetes, coronaire hartziekten, avitaminose, hyperlipidemie, hypogonadisme, metabool syndroom en hypertensie, alsmede bij mensen die lijden aan depressie, neurose en bepaalde andere psychische stoornissen.

Onder rokers komt ED 15-20% vaker voor dan onder niet-rokers. De ziekte wordt veroorzaakt door een verminderde bloedcirculatie in de bloedvaten van de penis (penisangiospasme).

Soms wordt impotentie veroorzaakt door bepaalde medicijnen, een drastische verandering in dieet of levensstijl, maar ook door trauma’s en operaties in de liesstreek. Mannen die alcohol misbruiken en mannen die het grootste deel van de dag achter de computer zitten of autorijden, moeten ook voorbereid zijn op een mogelijke “muiterij op het schip” die op een dag de plannen voor een romantische avond in duigen doet vallen.

Dit is belangrijk!

Het elimineren van negatieve invloeden in verband met leefgewoonten leidt tot een vermindering van het risico op ED. Met name meer lichaamsbeweging vermindert de kans op het ontwikkelen van de ziekte bij mannen van middelbare leeftijd met 70% (bij regelmatige lichaamsbeweging). De voordelen van lichaamsbeweging werden bevestigd in een tweejarige studie van twee groepen.

Leeftijd draagt ongetwijfeld ook bij, evenals ongunstige externe factoren zoals straling en elektromagnetische straling. Ook drugsgebruik verhoogt het risico op erectiestoornissen.

Oorzaken en soorten erectiestoornissen

Artsen verdelen de oorzaken van impotentie in drie groepen: organisch (geassocieerd met fysieke belemmeringen voor de natuurlijke productie en instandhouding van een erectie), psychogeen (waarbij geen fysiologische stoornissen bij de man worden waargenomen, en de seksuele problemen worden verklaard door stress, chronische vermoeidheid of psychologisch trauma), en gemengd (wanneer beide factoren bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte). Meer recentelijk wordt ook gesproken over erectiestoornissen van onduidelijke oorsprong.

Psychogene factoren, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de gevallen, zijn onder andere

 • situationeel (partnerkenmerken, schuldgevoel, angst en andere);
 • neuroses (angst, fobieën);
 • Drugsverslaving.

De meest voorkomende oorzaken van impotentie zijn organisch – 29% van de gevallen; deze zijn vaak het gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen in de wanden van de bloedvaten.

Het mechanisme om een erectie te krijgen kan namelijk gedeeltelijk worden vergeleken met het vullen van een badkuip met warm water: als je de afvoer met een kurk afsluit en de kraan openzet, vult het reservoir zich geleidelijk, en om het te legen moet je de watertoevoer afsluiten en de kurk eruit halen. Wanneer de bloedvaten zijn aangetast (bv. cholesterolplaques), vertraagt het proces van het vullen van de spelonken van de penis – een soort analoog van een badkuip -, soms zozeer dat er helemaal geen erectie optreedt. Ook wordt het probleem met seks in sommige gevallen verklaard door een “leaky plug” – een aderverkalking waarbij het bloed te snel uit de penis ontsnapt voordat de geslachtsgemeenschap is voltooid. Als de oorzaak van erectiestoornissen een hormonale stoornis is, ontspoort het hele opwindingsmechanisme: een man heeft dan misschien helemaal geen interesse meer in seks.

“Neurogene factoren zoals hersen- en ruggenmergletsels en ziekten, zoals beroerte, neoplasma’s, multiple sclerose, tussenwervelschijfletsels en de ziekte van Parkinson kunnen een aanleiding zijn voor ED. De erectiestoornis wordt ook veroorzaakt door bepaalde medicijnen, met name antidepressiva en verdovende middelen.

Bij sommige mannen is de oorzaak een combinatie van mentale en organische factoren – uit de statistieken blijkt dat 25% van de gevallen te wijten is aan mentale en organische factoren. In 6% van de gevallen kan de precieze oorzaak van het probleem niet worden vastgesteld. Soms wordt ED gecombineerd met andere soorten seksuele stoornissen (verminderd libido, verminderde ejaculatie en orgasme).

Belangrijk om te weten!

Erectiestoornissen kunnen niet alleen een probleem zijn in de intieme sfeer, maar ook een alarmerend symptoom dat vraagt om een vroegtijdige vasculaire gezondheidscontrole. Het is een feit dat coronaire hartziekten en diabetes type 2 in het beginstadium bijna asymptomatisch kunnen zijn en geleidelijk tot dodelijke storingen leiden. Daarom is het zo belangrijk een bezoek aan de “mannelijke dokter” niet uit te stellen: het kan u redden van een hartaanval, beroerte en hyperglykemisch coma.

Tekenen van de ziekte

Moet je je zorgen maken als je een eenmalig “fiasco” hebt? Nee. Artsen beschouwen het als pathologisch wanneer problemen met de erectie zich minstens één keer in een kwart van de geslachtsgemeenschap voordoen. Er zijn echter een aantal tekenen die aanleiding zouden moeten zijn om een specialist te raadplegen:

 • gebrek aan ochtend erectie;
 • onvermogen om een erectie op te wekken door masturbatie;
 • Langzamer of geen erectiesnelheid bij opwinding;
 • snelle ejaculatie.

Wanneer de erectiestoornis van organische aard is, nemen deze symptomen geleidelijk toe, vaak in combinatie met een afnemende belangstelling voor seks. Als psychologische problemen aan de basis liggen van het probleem, zijn er soms geen tekenen van disfunctie buiten de geslachtsgemeenschap (een erectie in de ochtend blijft bestaan en moeilijkheden met geslachtsgemeenschap zijn niet constant maar slechts sporadisch).

In ieder geval kan alleen een arts de werkelijke oorzaak van erectiestoornissen vaststellen – daartoe zal hij na een eerste consult laboratoriumtests en speciale onderzoeken voorschrijven (bijvoorbeeld innervatietests van de penis en andere). In sommige gevallen wordt een echo-onderzoek van de vasculatuur – echofarmacoplerografie van de penis – voorgeschreven.

Bij alle patiënten met erectiestoornissen moeten de bloedglucose, het totale cholesterolgehalte, inclusief HDL-C (“goed” cholesterol) en LDL-C (“slecht” cholesterol), de triglyceriden en het totale testosterongehalte worden bepaald. Dit is essentieel voor de diagnose van diabetes mellitus, atherosclerose en hypogonadisme die ED veroorzaken.

Indien chronische medische aandoeningen (bv. diabetes mellitus, atherosclerose, nierfalen of hart- en vaatziekten) worden vastgesteld, is een bezoek aan een nefroloog, endocrinoloog of andere specialist een belangrijk onderdeel van de diagnose en behandeling. In elk geval moet een cardioloog worden geraadpleegd om het risico op ernstige complicaties bij de verdere behandeling van ED te bepalen.

Als een patiënt een behandelbare oorzaak van ED blijkt te hebben, is de eerste behandeling gericht op het wegnemen van die oorzaak, wat ook kan leiden tot het volledig verdwijnen van het probleem.

Hoe erectiestoornissen te behandelen: methoden en remedies

Hoe erectiestoornissen te behandelen: methoden en remedies

Het succes van de behandeling van impotentie hangt af van vele factoren, in de eerste plaats van de oorzaak van de aandoening. Zo is erectiestoornissen van psychogene aard bij een jonge man ongetwijfeld gemakkelijker te behandelen dan bijvoorbeeld ernstige organische impotentie als gevolg van een operatie waarbij de prostaat is verwijderd. Niet minder belangrijk voor het positieve resultaat van de therapie is de tijdige aanvraag van de patiënt voor medische hulp – want hoe langer de progressie van de ziekte, hoe moeilijker om het pathologische proces om te keren.

Andrologie, de tak van de geneeskunde die gespecialiseerd is in de behandeling van ziekten van de mannelijke geslachtsorganen, beschikt over een breed arsenaal aan methoden die gebaseerd zijn op verschillende benaderingen van erectiestoornissen. Wees niet dramatisch en vermijd een bezoek aan de dokter uit angst een teleurstellende prognose te horen. In de meeste gevallen is een erectiestoornis slechts een beheersbaar ongemak en mag het nooit de oorzaak worden van een ernstige emotionele crisis.

Volledige genezing kan worden verwacht in psychogene gevallen (rationele psychotherapie), posttraumatische arteriogene ED bij jonge mannen (chirurgie om de doorbloeding van de penis te reconstrueren is geïndiceerd). De prognose is ook gunstig bij hormonale stoornissen (hypogonadisme, hyperprolactinemie). Wanneer wordt vastgesteld dat een patiënt nadelige gevolgen ondervindt van medicatie, wordt de kwestie van intrekking of vervanging aangepakt, wat meestal leidt tot herstel van een erectie.

Als een uitgebreid onderzoek de oorzaak van ED niet aanwijst, is de behandeling symptomatisch.

Corrigerende maatregelen en therapieën kunnen ook zonder specifieke behandeling tot een verbetering van de erectiele functie leiden of de doeltreffendheid van behandelingsmaatregelen vergroten. Daartoe behoren normalisatie van de bloeddruk, het cholesterolgehalte, de glucosespiegel en het totale testosterongehalte in het bloed. Zoals reeds vermeld, kan intrekking en vervanging (in samenwerking met andere specialisten) van geneesmiddelen die een ongunstig effect op de erectie hebben, helpen. Het normaliseren van voeding, lichaamsgewicht en regelmatige lichaamsbeweging zal niet alleen een gunstig effect hebben op de intieme zone maar ook op het lichaam als geheel .

Psychotherapie

Het doel van psychotherapie is de blokkade weg te nemen die een lichamelijk gezonde man verhindert zijn seksuele functie te vervullen. Een vertrouwensrelatie met de therapeut helpt om de onderliggende oorzaak van de stoornis te vinden en negatieve ervaringen uit het verleden te overwinnen. Gezamenlijke consulten met de vaste partner van de man zijn vaak effectief, omdat de rol van haar gedrag in het herstel van de patiënt zeer belangrijk is. Psychotherapie is een essentieel onderdeel van de behandeling, ongeacht de oorzaak van de erectiestoornis.

Medicijnen voor erectiestoornissen

Momenteel wordt een stapsgewijze aanpak van de behandeling van ED toegepast, waarbij achtereenvolgens behandelmethoden worden toegepast. De behandeling met geneesmiddelen begint met fosfodiësterase type 5-remmers (als alternatief vacuüm erectoren en penis shockwave therapie). De effecten kunnen vervolgens worden uitgebreid tot intracavernosale injecties en phalloprosthetica. De behandeling wordt gewijzigd als deze niet werkt of onaanvaardbaar is voor de patiënt .

Geneesmiddelen uit de groep fosfodiësterase type 5 (PDE-5)-remmers verwijden de bloedvaten van de penis, waardoor een erectie mogelijk wordt, zelfs bij ernstige stoornissen van de bloedsomloop. In Rusland zijn momenteel vier geneesmiddelen van deze groep verkrijgbaar, in tabletvorm in verschillende doseringen, met als werkzame bestanddelen:

 • sildenafil;
 • tadalafil;
 • vardenafil;
 • udenafil.

In sommige gevallen van organische erectiestoornissen kunnen testosteronpreparaten effectief zijn (als er geen contra-indicaties zijn voor testosterontherapie). Er zijn verschillende vormen beschikbaar: injecteerbaar, transdermaal (in de vorm van pleisters), testosterongel.

Het geneesmiddel, de dosering, de wijze van toediening en de duur van de behandeling worden individueel gekozen.

Als orale medicatie niet werkt, kunnen intracavernosale injecties met vasoactieve geneesmiddelen worden gebruikt. Verschillende geneesmiddelen worden rechtstreeks in de corpora cavernosa van de penis geïnjecteerd, als monotherapie of in combinatie (prostaglandine E1, fentolamine, papaverine). Nadat de benodigde hoeveelheid van het geneesmiddel is gekozen en de patiënt is getraind, wordt overgegaan op auto-injectie. De aanbevolen frequentie is niet meer dan drie keer per week.

LFC

Perineale training is een andere medicijnvrije behandeling voor erectiestoornissen. Door een zittende levensstijl hebben veel mannen last van chronische stagnatie van het bloed in het bekkengebied, wat de vaatfunctie aantast en de erectie negatief beïnvloedt. Regelmatige oefeningen om de spieren rond de penis en het scrotum te ontwikkelen, kunnen de kwaliteit van de seks meetbaar verbeteren. Alle mannen kunnen baat hebben bij dergelijke oefeningen, ongeacht of ze tekenen van disfunctie in dit gebied vertonen of niet.

Chirurgische ingreep

Helaas levert de behandeling van erectiestoornissen zonder gebruik te maken van chirurgische technieken in sommige gevallen niet het gewenste resultaat op. De mogelijkheden voor chirurgische behandeling variëren.

Dit zijn voornamelijk vasculaire chirurgische ingrepen. In dit geval zijn de beste resultaten te verwachten bij jonge mannen met problemen als gevolg van trauma, terwijl bij mannen met gegeneraliseerde atherosclerose het effect na deze operaties van korte duur is.

Voor bepaalde verwondingen en afwijkingen van het urogenitale systeem is er geen andere manier om de “mannelijkheid” te herstellen dan met penisprotheses. Als de patiënt aandringt op een radicale oplossing voor zijn probleem, wordt een falloendoprothese gebruikt met halfstijve prothesen of hydraulische implantaten die een erectie simuleren.

Het belangrijkste nadeel van deze methode zijn de hoge kosten van het implantaat en de operatie om het in te brengen. Het belangrijkste nadeel van deze methode zijn de hoge kosten van zowel de falloprothese als de operatie om deze in te brengen.

Er zijn twee soorten penisimplantaten: flexibele (halfstijve) en gevulde (tweedelige of driedelige hydraulische systemen). De meeste patiënten geven de voorkeur aan driedelige prothesen – vanwege het bereiken van een meer natuurlijke erectie. Meer dan 90% van de patiënten en hun partners zijn tevreden met hun seksleven na de implantatie.

De ernstigste complicatie van penisimplantaten is een periprosthetische infectie. Het gebruik van phalloprothesen met antibacteriële coating neemt toe, waardoor de kans op deze complicatie afneemt van 5% tot 2% .

Schokgolf therapie

Een relatief nieuwe maar steeds populairdere behandeling van erectiestoornissen is schokgolftherapie (SWT). Deze is gebaseerd op het vermogen van akoestische golven om vaatwanden te verzachten en de uitbreiding van het bloedtoevoernetwerk van de penis te stimuleren, wat al na één tot drie sessies tot tastbare resultaten kan leiden.

Het grote voordeel van UHT is dat het de oorzaak aanpakt in plaats van de symptomen. Deze behandeling wordt aanbevolen voor patiënten met milde ED of wanneer FDE-5-remmers geen effect hebben .

Elke man die jong wil blijven, moet nadenken over preventie van erectiestoornissen. Dit omvat stoppen met roken en alcoholmisbruik, afvallen, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en behandeling van chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes. Maar zelfs als er tijd verloren gaat, wanhoop niet – zoek hulp bij een uroloog androloog. De juiste therapie kan helpen om harmonie en levendige intimiteit terug te brengen in uw leven.